30 Mart 2016 Çarşamba

Havuç Tohumu Yağı


A vitamini deposu olan havuçlardan elde edilen bu yağımız sağlık açsından son derece yararlıdır. Bizlerde bu yararları sizlere aktarmak amacı ile bu yazımızda havuç tohumu yağı hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Havuç Tohumu Yağı

Havuç Tohumu
Havuç tohumu  yağı, esas olarak kurutulmuş yabani havuç tohumlarından ve aynı zamanda kurutulmuş bitkinin kendisinden gelen buhar damıtma ile ekstre edilir. Bilimsel adı Daucus carota'dır ve yabani havuç Avrupa'da yaygındır, ancak bu bölgede genellikle “Kraliçe Anne'nin Kumu” olan başka bir isimle bilinir. Alfa pinen, beta pinen, gama-terpinen, limonen, kamfen, sabinen, mirsen, beta alfabisabolen, carotol ve geranil asetat, havuç tohumu yağında bulunmaktadır. Bunun gibi bileşenlerinden Karotenoid açısından zengin olan vitamin A  ile doludur. Gözler için son derece sağlıklıdır ve etkili bir antioksidandır.

Havuç Tohumu Yağı Faydaları

Havuç tohumu yağı havucun iyi geldiğini bilinen her şeye iyi gelmektedir; ancak sindirim yolu ile değil de deri üzerinden kana karışıyor olmasından dolayı daha çabuk ve daha çok etki etmektedir. Havuç yağı tohumu cilt kırışıkları için doğal bir tedavi sunmaktadır; buna ek olarak cildin güneşe karşı olan direncini de arttırmaktadır. İçerdiği yüksek miktardaki A ve B vitaminleri sayesinde de kanı temizleme özelliğine sahip olan yağ saça kür olarak uygulandığında da canlı ve sağlıklı bir kazandırmaktadır.

Havuç tohumu esansiyel yağının antiseptik, antioksidan, karminatif (düzensiz) ve diüretik (idrar-uyarıcı) özellikleri nedeniyle birçok faydası vardır . Bir difüzörde kullanabilirsiniz veya topikal olarak uygulamak için diğer temel ve taşıyıcı yağlarla birleştirebilirsiniz.  

Havuç tohumu esansiyel yağı, serinletici bir etkiye sahip olan ve duyguları dengelemeye yardımcı olabilecek odunsu, dünyevi, otsu bir kokuya sahiptir. Diğer yağlar kadar ezici derecede kokuşmuş değildir, bu yüzden daha güçlü, ücretsiz yağlarla birleştirilmesi, etkilerini artırmaya yardımcı olacaktır. Yatıştırıcı bir düşüş veya kış kokusu için sedir ağacı, sandal ağacı veya gül ağacıyla birlikte bir yağ difüzörüne birkaç damla eklemeyi deneyin. Ruh hali değişimlerini düzenlemeye ve duygusal dengeyi geliştirmeye yardımcı olabilir.

Havuç Tohumu Yağı ile Yara Bakımı 

Havuç tohumu  yağı, belirli bakteri ve mantar türlerine karşı savaşmak için antiseptik özelliklere sahiptir . Topikal olarak uygulandığında, ciltte veya hafif yaralarda enfeksiyonların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Havuç Tohumu Yağı Cilde Faydaları 

Antioksidanlar, serbest radikallerin veya ajanların neden olduğu vücutta zararlı oksidasyonu engelleyen maddelerdir. Bir antioksidanın en popüler tanımlayıcısı “yaşlanmayı önleyici” bir içeriktir ve kırışıklıkları ve diğer yaşlanma belirtilerini azaltmak için birçok cilt bakım ürününde havuç tohumu  yağı bulunabilir . Yutulduğunda, antioksidanlar ayrıca karaciğere ve diğer hücre hasarlarına karşı da koruyabilir. 

Havuç Tohumu Yağı Saça Faydaları 

Havuç tohumu  yağı genellikle nem tutmayı iyileştirmek, yorgun cildin görünümünü azaltmak ve kuru bölgeleri beslemeye yardımcı olmak için yüz losyonlarına eklenir. Havuç tohumu esansiyel yağını bir yüz maskesinde kullanmak,    cildin görünümünü ve dokunuşunu sıkılaştırıp canlandırmaya yardımcı olabilir . Yatıştırıcı bir sabah yüz maskesi olarak jojoba yağından bir çorba kaşığı ile birkaç damla karıştırmayı düşünün. 


Havuç Tohumu Yağı Kullanımı ?

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan havuç tohumu yağı, stres giderici bir karışım oluşturmak için kullanılabilir. Anksiyete duygularını hafifletmek, dikkati ve konsantrasyonu arttırmak ve metabolizmayı hızlandırmak için bir elektrikli difüzöre 3-6 damla ekleyin.  
Havuç tohumu yağı uykuyu doğal olarak teşvik etmek için faydalıdır, böylece uykusuzluk çekenlere yardımcı olur. Daha yoğun bir koku için yatmadan önce 1 damla havuç tohumu yağı  ve 1 damla lavanta  yağını  yastık köşesine bırakın.
Tatlı ve zengin topraklama kokusuyla banyoların terapötik kalitesini arttırmak için, 1 bardak  deniz tuzu  ile 5-10 damla havuç tohumu yağını karıştırın, ardından bir küvetin içindeki sıcak akan suyun altına dökün. Küvete girmeden önce, tuzların tamamen çözündüğünden emin olun. 

Havuç Tohumu  Yağı Cilde Kullanımı 


Kozmetik uygulamalarında kullanılan havuç tohumu yağı daha fazla cilt hasarı onarımını ve önlenmesini sağlamak için dilüsyondan sonra cilde doğrudan uygulanabilir. 1 damla taşıyıcı yağ ile 3-5 damla havuç yağı esansiyel yağını karıştırın. kişisel tercih edilen bir taşıyıcı yağ. Önerilen taşıyıcı yağlar arasında aspir ve hindistan cevizi yağı bulunur. Dairesel bir hareketle, bu doğal nemlendirici karışımı cilde günde 1-2 kez masaj yapın.  


Bir önceki yazım  Haşhaş Tohumu Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Sağlıklı günler diler, blog yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder